Видатні діячі Запорізької Просвіти звернулися до керівництва держави з нагоди Дня захисників України.

В День захисника України, День Українського козацтва та у День Покрови Пресвятої Богородиці ми звертаємося до українців, до президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова.

Україна знову переживає часи суспільної турбулентності. Суспільне напруження, що виникло внаслідок руйнування соціальних норм, розходження між завищеними очікуваннями після Революції Гідності та економічною кризою, викликаною російською агресією, змінило політичну карту країни. Тривога за долю держави і страх втратити її, штовхає українців до чергового протесту, адже за це вже заплачена велика ціна.

Детальніше

Видатні діячі Запорізької Просвіти та Народного Руху України звернулися до українців напередодні виборів

Важка боротьба з одвічним ворогом вимагає відповідальних та зважених рішень. Українська визвольна традиція не втрачає своєї актуальності, а чергові змагання на зламі епох, тривають не тільки на східному кордоні, а й у душах людей.

В цьому листі ми звертаємося до тих, хто зневірився, хто з тих, чи інших причин втратив впевненість, чий мозок окутаний пітьмою пропаганди та інфантильними мріями ідеалістичного перетворення.

Детальніше

ДІЯЛЬНІСТЬ ТОВАРИСТВА “ПРОСВІТА” ПРИАЗОВСЬКОГО РЕГІОНУ ПЕРШОЇ ПОЛОВИНИ ХХ СТ. У КОНТЕКСТІ ЗБЕРЕЖЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ УКРАЇНЦІВ

так називається тема дослідження МАН учня 9 класу БМЛ Пелеха Богдана та його наукового керівника Войникової О.С. Завдяки Ю. Щуру, С.Кіралю, О. Оргієць, М. Шиману, О. Змієвському та Запорізькому та Київському архівам, було досліджено діяльність товариства “Просвіта” у Приазов’ї більше 100 років тому, та з’ясовано потужність організації її вплив на самосвідомість українців.

Детальніше

державною нагородою “Орден за заслуги ІІІ ступеня” нагороджено Костянтина Костянтиновича Лямцева

На черговій сесії обласної ради державною нагородою “Орден за заслуги ІІІ ступеня” був нагороджений Костянтин Костянтинович Лямцев.
(Костянтин Лямцев)

Детальніше

У Запорізькому національному університеті пройшла науково-практична конференція, присвячена 150-літтю утворення Товариства «Просвіта».

У четвер, 20 грудня, у Запорізькому національному університеті пройшла науково-практична конференція, присвячена 150-літтю утворення Товариства «Просвіта».

Детальніше

Вітання Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з нагоди відзначення в Запоріжжі 150-річчя створення Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім.Тараса Шевченка.

Запорізька Просвіта отримала величезний подарунок – визнання нашої діяльності: офіційне вітання Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з нагоди відзначення в Запоріжжя 150-річчя створення Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім.Тараса Шевченка. Нижче наводимо його текст.

Детальніше

Просвіті -150 років: як відзначали у Запоріжжі

1 грудня, в обласному театрі ім. Магара з нагоди 150-річного ювілею товариства «Просвіта» відбувся урочистий захід. З привітальним словом до просвітян звернулись представники обласної влади, у виконанні співаків в залі лунали традиційні українські пісні, а також учасники урочистостей змогли переглянути театральну постанову.
Детальніше

Юрій Щур проводить публічні лекції з історії боротьби за незалежність України у ХХ столітті на Запоріжжі

В рамках відзначення ювілею 150-річчя Просвіти, правлінням Запорізького обласного об’єднання  впроваджується дуже корисний проект. Мова йде про читання лекцій для школярів з історії боротьби за незалежність України у ХХ столітті на території сучасної Запорізької області.

Детальніше

Оприлюднені документи КДБ про цькування засновника Запорізько

Кандидат історичних наук Едуард Андрющенко оприлюднив знайдені в архівах КДБ документи, що свідчать про намагання підкорити волю Віктора Антоновича Чабаненка. 

Детальніше

Побачила світ книга доктора історичних наук Володимира Бондаренка

Побачила світ книга доктора історичних наук Володимира Бондаренка, присвячена вільнокозацьким формуванням м.Олександрівська, що боролися за незалежність України на початку ХХ ст. Це перше наукове видання присвячене цьому руху.

Детальніше
1 2 3 10